foothold established - Reisverslag uit Cuzco, Peru van Thies Boer - WaarBenJij.nu foothold established - Reisverslag uit Cuzco, Peru van Thies Boer - WaarBenJij.nu

foothold established

Door: Thies de Boer

Blijf op de hoogte en volg Thies

30 Januari 2013 | Peru, Cuzco

Iets later dan oorspronkelijk gepland dan toch mijn verslagen van mijn eerste dagen in Peru.

Het is alweer 1,5 week geleden dat ik hier aankwam in een voor mij toen nog onbekende stad. Dat onbekende is inmiddels wat minder geworden, de mental map van het centrum van deze stad is zich aan het creëren. De eerste schooldag kregen we namelijk een rondleiding van een docent van onze universiteit. De woensdag in de eerste week heeft Marcelo (mijn contactpersoon hier) mij ook nog wat mooie plaatsen laten zien (waar te eten, en waar een drankje te kunnen doen, de markt, die vergelijkbaar is met de central market in Paramaribo). Ik heb hem meegenomen naar de Nederlandse kroeg, waar we hebben genoten van bitterballen en Pisco Sour (typisch drankje van Peru) en ik hem de geografie en de geschiedenis van Nederland heb verteld.

Hoewel het niet makkelijk was het thuisfront 1,5 week geleden te verlaten, voel ik mij hier in deze stad al weer prima op mijn gemak en zelfs al een beetje thuis. Verbazingwekkend hoe snel dit gaat.

De eerste 5 dagen bestonden sochtends uit het leren en studeren van de Spaanse taal. De combinatie met Portugees heeft zijn voor en zijn nadelen. Veel komt overeen, veel ook niet… Samen met een Amerikaan uit Texas heb ik les gehad van een vrolijke docent. De eerste dag moest ik sochtends een test invullen die mijn (reeds aanwezige) kennis van het Spaans toetste. Ondanks mijn Portugese kennis ben ik toch in de groep beginners ingedeeld. Het tempo is enorm, dus om nog een beetje bij te blijven is het wel nodig om smiddags wat aan zelfstudie te doen. Elke week wissel je van docent. De docent van deze week heeft een gelukkig wat rustiger tempo, wat er voor zorgt dat de basis goed wordt gelegd. Het schrijven, lezen en luisteren gaan (evenals in het Portugees) goed. Het spreken (evenals in het Portugees) gaat toch wat lastiger. De middagen van vorige week bestonden vooral uit extra Spaans leren, de omgeving verkennen en boodschappen doen. Aangezien mijn interesses nog altijd een beetje liggen in het supermarkt wezen, heb ik reeds 3 supermarkten bezocht. Qua stijl zijn ze niet veel anders dan een reguliere supermarkt. Het grote gebrek zit hem toch echter in het ontbreken van broodbeleg (pindakaas en hagelslag is van harte welkom ;) ) Het enige broodbeleg dat ze hebben is jam. Maar met emmers van 10 liter is de keuze in deze jam dan wel weer enorm te noemen. Ja, en als je dan op het onderste schap van het kattenvoer 3 jonge poesjes en hun moeder ontdekt, die daar toch de plek van hun leven hebben gevonden, weet je toch echt weer dat het een wat andere supermarkt is dan dat je gewend was. Op vrijdagavond zijn we met de mensen van mijnbestemming Peru uiteten gegaan bij een typisch cuscaans restaurant waar je voor een vast bedrag zoveel mocht eten als je wou. Het eten was redelijk te noemen, het entertainment fenomenaal. We werden getrakteerd op Peruaanse zang en dans!
De overige avonden bestonden zo nu en dan uit een drankje, maar vooral toch uit vroeg naar bed gaan omdat de hoogte en het tijdsverschil je toch wel wat moe maken.

Dan nog even wat huishoudelijke mededelingen:

Op mijn Nederlandse nummer ben ik niet meer te bereiken. Mijn peruaanse nummer is: +51958274233. Hierop kan ik alleen geen Nederlandse smsjes ontvangen (tot op heden).

Mijn adres voor eventuele kaartjes en pindakaas/hagelslag is:
Thies de Boer
Jr. Pumacahua 202