Valentijn en carnaval
Door: Thies de Boer
Blijf op de hoogte en volg Thies
18 Februari 2012 | Suriname, Paramaribo
(Welke serie kijk ik hier te veel?)
Voor je het weet zit je hier al weer een maand. Nou is februari, ondanks dat we dit jaar een dagje extra hebben, de kortste maand van het jaar, maar toch...
Een week waarin weer veel is gebeurd. Allereerst was daar het internet, drie dagen lang lag deze eruit. Na herhaaldelijk te hebben gevraagd of er iemand langs komt is er woensdag iemand langs gekomen. Het storingsnummer heb ik inmiddels zelf maar opgeslagen voor het geval dat ik dit later nog eens nodig heb.
Daarnaast heeft een pas afgestudeerde leerkracht nadat ze een week bij ons in dienst was ontslag genomen. Volgens haar omdat ze meer bij haar familie wou zijn. Maandag was een normaal stage dagje. Apart hoe snel je al weer gewend kunt zijn aan bepaald ritme. Dinsdag had de leerkracht van groep 6 zich ziek gemeld. Aangezien er in deze groep belangrijke dingen gedaan moesten worden heb ik met Jolanda overlegd om die dag voor groep 6 te staan omdat daar iemand nodig was die continu voor de klas kon staan. Naast het nodige taal en rekenen samen met hun valentijnskaarten gemaakt (die voor hun ouders bestemd waren). Verder niet veel aan Valentijn gedaan. Woensdagochtend heb ik drie nieuwe pabo studentes die ook op de KCS stage lopen, fietsend door het verkeer van Paramaribo geloodst en hun veilig naar de school gebracht. De juf was inmiddels weer beter dus had ik mijn eigen groepje weer terug. De kinderen zijn inmiddels gestart met hun boekpresentaties en doen dit op een zeer leuke zelfs soms interactieve manier! Ik zou er een schrift bij moeten houden om alle (voor mij als Nederlander) grappige uitspraken die mijn leerlingen doen. Om de eenheid in de klas en de drukte wat te verminderen heb ik tijdens gym luister spelletjes met ze gedaan. Op de terugweg ben ik geconfronteerd met een tropische bui. Nadat ik een halfuur ergens had geschuild vond ik het wel welletjes. Twee seconde nadat ik mijn schuilplaats had verlaten was ik doorweekt tot op het bot. Omdat de tussenrapporten er aan komen ben ik donderdag ook naar school gegaan om cijfers van de afgelopen periode in te voeren. Vrijdagochtend was het dan zo ver. Nadat ik sochtends met Jolanda de taaltoets met de leerlingen had besproken en we er nog even een boekpresentatie door had geramd was daar het feest waar ik als persoon van boven de rivieren weinig weet van heb. De leerlingen waren allemaal schitterend verkleed. Mijn klas bestond uit spidermannen, piraten en schitterende prinsessen. Geweldig om al deze kinderen verkleed te zien! Rond 10 uur ging iedereen van de school, ongeveer twee aan twee, met het politie fanfare voorop de wijk door. Geweldig om al deze kinderen van jong tot oud verkleed en blij te zien. Bij terugkomst kon dan het feest echt beginnen. Er was eten en drinken voor de kinderen en een echte DJ die de feest stemming erin bracht. Ik heb mee geholpen om de ijsjes te maken. Nadat de prijzen van de loterij waren uitgedeeld (twee kinderen uit mijn klas hebben twee van de vier prijzen in de wacht gesleept!) kwam het feest om 13 uur tot zijn eind. Savonds hier met het huis een gezellige BBQ gehad. De volgende dag was het de bedoeling om een stukje te fietsen maar dat is niet helemaal doorgegaan omdat redelijk in het begin mijn ketting eraf lag. Nadat ik deze er weer had opgelegd heb ik besloten om niet voor niets op pad te zijn gegaan en heb de brug over de Suriname rivier bedwongen. Aan het begin van de brug stond een duidelijk bordje dat je niet op de brug mocht stoppen. Maar ja, je moet toch ergens foto's maken. Toen ik op de top was kwam een motoragent mij voorbij en zij dat ik moest stoppen. Ik keek achterom en begreep waarom. Zwaar transport had iets meer ruimte nodig dan de brug zelf. Ja, en als je dan toch eenmaal door het lokale gezag gedwongen wordt om te stoppen kun je net zo goed een paar foto's maken. De helling van 6% viel toch nog wel wat tegen, maar het is me tot twee keer toe gelukt. Ik ben inmiddels in bezit van een nieuwe fiets die de vele afstanden die ik afleg iets hopelijk iets makkelijker aan kan.
Om even terug te komen op de vraag van twee verslagen geleden: Vorig jaar augustus toen ik deze reis heb geboekt was het de bedoeling om op 1 juli weer terug te keren. Die datum is inmiddels aan wat verandering onderhevig. Mijn terugkom datum is met een maand uitgesteld. Voorlopig is het de bedoeling dat ik zondag 29 juli weer voet zet op Nederlandse bodem. Aangezien deze site in eerste instantie nog uit ging van mijn geplande terugkomst datum, en ik dat inmiddels veranderd heb, zijn er ineens een aantal dagen opgeteld onder het kopje "ik ben terug over..." Dit alles is voorlopig nog niet 100% zeker, de datum van terugkomst kan eerder zijn maar ook later. Zodra hier meer zekerheid over is meld ik dit hier.
Tot slot heb ik nog een belangrijk vrolijk bericht. Niet vanuit hier maar vanuit Zuid-Afrika. Na enige vertraging, frustratie, extra tijd en geld zijn de spullen die de vader van Marte (Koos) in november heeft opgestuurd, aangekomen op de plaats van bestemming. Deze week mocht ik een mail ontvangen waarin mooie foto's van blije kinderen van o.a. Ingubo en Enkutazweni stonden met de spullen in hun handen!
20 Februari 2012 - 12:52
Jenne Postma:
Hoi Thies,
Even bijgelezen. Hoorde vanmorgen op de radio een rapportage over het carnaval in Suriname dat aan een opbloei bezig is. Weet nu waar het vandaan komt. Kom je nog wel terug voor de diplomering in september ?
vr groet ! -
20 Februari 2012 - 18:34
Marte:
Jaaa, de spullen zijn aangekomen, super!
En wat fijn dat het zo goed met je gaat, wat schattig die kinderen! Thies geniet van je tijd daar en tot horens! Liefs. -
22 Februari 2012 - 16:59
Diny:
The continuing story of Thies de Boer... altijd weer mooi en vermakelijk om te lezen! Succes en plezier gewenst daar! -
26 Februari 2012 - 09:26
Rita:
Andre Kuipers blijft ook al langer weg. Je bent dus in goed gezelschap!