ervaring
Door: Thies de Boer
Blijf op de hoogte en volg Thies
03 Februari 2012 | Suriname, Paramaribo
Maandag was mijn eerste kennismaking met de Kangoeroe Community School. Het is een openbare school waar iedereen (die het kan betalen) welkom is. Met een taxi werd ik er heen gebracht. Aardige taxi chauffeurs die een eerlijke prijs rekenen. Mijn stage dag begint sochtends om 7.30 en eindigt om 13.30. Op de school maakte ik kennis met juf Jolanda, de schoolleider. Om 5 voor acht begint de school met een vlaggenparade (die de volgende twee dagen niet doorging vanwege de regen). Kinderen uit groep 8 heetten iedereen welkom en samen met alle kinderen en docenten wordt er het volkslied gezongen. Als iedereen bij elkaar is, is dat ook een mooi moment om mezelf voor te stellen. Toen iedereen weer netjes in zijn of haar klas zat ben ik rondgeleid over het hele terrein. Elke klas kinderen bestaat uit een mengelmoes van Afrikanen, Chinezen, Indiërs en Javanen en hier en daar een blanke. Schitterend om al die verschillende kinderen bij elkaar te zien. De school is een particuliere school en zou je onder het kopje rijke school kunnen plaatsen. Toch is er niet veel materiaal aanwezig en zijn de methodes die gebruikt worden ernstig verouderd. Nadat ik met iedereen had kennisgemaakt mocht ik Jolanda ondersteunen. Een baan als schoolleider, eigenaar en juf van groep 5 heb je het behoorlijk druk. De komende drie dagen kwam het dan ook regelmatig voor dat zij even weg moest en ik de les moest overnemen. De kinderen zijn hier gedisciplineerder dan in Afrika. Maar de klassen bestaan hier dan ook uit maximaal 25 leerlingen i.p.v. 72... De middagen bestaan vooral uit de directe omgeving verkennen en te proberen om een mental map van Paramaribo voor jezelf te creëren. Maandagavond met een taxichauffeur door de roti drive trough geweest. Dinsdag en woensdag zagen er qua stage wel een beetje het zelfde uit. Behalve dat het onafgebroken regende... De straten komen hier dan compleet blank te staan en voor sommige auto's heeft dat gevolgen omdat het verschil tussen de sloot en de weg niet meer zichtbaar is... Met dit weer gaat wel iedereen met de auto wat file vorming en vertraging met zich mee brengt. De meeste Surinamers hebben al toeterend vrede met hun lot dat ze wat later komen. Mijn taxi chauffeur alleen niet. Met stukjes aqua planning, files rechts in halen, afsnijden, voordringen en snelheden die ver boven de maximale snelheid opliepen (kortom asociaal rijgedrag) ben ik ook die dag veilig op school gekomen. En gelukkig maar want het zou toch zonde als je je eigen verjaardag in het ziekenhuis zou moeten doorbrengen. Een leerling klaagde die dag dat hij het koud had. Hierop heb ik hem streng toegesproken en gezegd dat ze het in Afrika, eh Europa pas echt koud hebben… Ondanks het feit dat het een particuliere school is en de ouders van deze kinderen over het algemeen genoeg geld hebben kom je hier ook helaas trieste verhalen tegen. Zo is er een jongetje dat niet al te beste cijfers haalt. Na schooltijd zit hij tijden lang met zijn moeder aan het huiswerk. De moeder komt vaak angstig naar school om te vragen of haar zoontje wel een voldoende op de toets heeft gehaald. Reden: als hij een onvoldoende heeft krijgt zij een vlink pak slaag van haar man… In de klas zit ook een kind uit Taiwan die nog geen woord Nederlands spreekt. Eigenlijk zit hij zijn tijd te verdoen en krijgt door deze taalbarrière niks van de les mee krijgt. Gelukkig loopt er inmiddels een aanvraag voor remedial teaching. Smiddags heb ik de studenten hier op taart getrakteerd. Savonds ben ik met wat studentes heerlijk uiteten geweest en is de avond afgesloten met een spelletje. De accommodatie is opzich prima, maar verhoudingsgewijs erg duur voor hier in Paramaribo met slechts een paar m2 voor jezelf en een koude douche... Helaas worden regelementen uit het huurcontract niet nageleefd, de keuken is schaars ingericht, het is erg gehorig en niet echt schoon.
Woensdagavond uiteten geweest met een groep studenten omdat het voor één van hen de laatste avond was. Met terugwerkende kracht heb ik die avond mijn verjaardagscadeautje gekregen omdat ze op de dag zelf pas wisten dat ik jarig was.