Sinterklaas - Reisverslag uit Port Alfred, Zuid-Afrika van Thies Boer - WaarBenJij.nu Sinterklaas - Reisverslag uit Port Alfred, Zuid-Afrika van Thies Boer - WaarBenJij.nu

Sinterklaas

Door: Thies de Boer

Blijf op de hoogte en volg Thies

04 December 2011 | Zuid-Afrika, Port Alfred

Maandag en dinsdag stonden in het teken, hoe verassend, van de Scriptie. Dinsdag ben ik toch nog even langs school geweest want ik werd sochtends opgebeld door de conciërge dat er gister traditioneel eten was bereid en dat ze wat in de koelkast had gezet voor mij. Aangezien de planning was om daar donderdag pas weer langs te komen en het eten dan waarschijnlijk niet meer lekker was moest ik dinsdag maar even langs. Het eten opgehaald, maar toen ik er savonds zin in had rook het al niet heel lekker meer. Voor mijn eigen bestwil heb ik maar het zekere voor het onzekere genomen en het eten weggegooid.
Op woensdag heb ik me afgevraagd waarom ik altijd zoveel heb gereisd terwijl nog geen 5km verderop de natuur ook schitterend is. Samen met wat nieuwe SPH studenten en de kinderen van Enkutazweni gingen we naar Shamwari Game reserve. Een prachtig natuurgebied (op 5km afstand van PA) met zebra's, kudu en een tamme giraf. Voor een beest waarvan de poten al langer zijn dan jijzelf heb je toch wel enig respect. Maar het was een zeer vriendelijk beest(je) die ervan hield om over zijn neus geaaid te worden. Iets wat in eerste instantie de kinderen niet durfden, maar als er één schaap over de dam is... De kinderen hebben zich deze ochtend prima vermaakt met zwemmen, schommelen glijden en springen. Op een reddingsoperatie van een autistisch kind na, die het water toch wel wat eng vond, verliep de dag zonder problemen. Het weer was fantastisch (verbrand..). Nadat de SPH studenten en ik wat spelletjes met ze hadden gedaan, hadden andere vrijwilligers reeds de hamburgers klaar en kon er heerlijk gegeten worden. Wat is het toch geweldig om kinderen heerlijk te zien genieten. Je moet je bedenken dat kinderen in de township, vooral deze omdat men zich hiervoor schaamt, niet veel meer hebben gezien dan de township zelf. De kinderen van Ingubo zijn bijna allemaal ook nog nooit op het strand geweest...(2 km verderop) Het is dan ook geweldig om te zien hoeveel plezier ze hebben als ze even ergens anders zijn.
Smiddags ben ik dienst geweest van Stenden en heb hun Mercedes naar de garage gebracht voor controle. Dit was puur eigenbelang, want zo kon ik mijn spullen verhuizen. Want voor de derde en laatste keer ben ik van woning verwisseld en woon nu in een appartement wat ik deel met twee SPH studenten, met keuken, zitkamer, eigen bad en douche en wc. De laatste twee weken zal ik hier aangenaam vertoeven.
Donderdagochtend was daar een kort bezoek aan Station Hill om wat enquête formulieren nog op te halen. Smiddags ging ik naar de opening van de bakery in Nemato. Sinds 2003 is Stenden al bezig met de bakery. De vorige 5 keer is dit project op een mislukking uitgelopen door o.a. dat het personeel brood en geld mee naar huis namen. Nu wordt de bakery goed in de gaten gehouden en hopen we dat het deze keer een succes wordt. Aan de twee studenten die het hebben opgezet zal het in ieder geval niet liggen, zij hebben zeer goed werk geleverd. Aan het brood zal het ook niet liggen, dat was heerlijk, en gratis.... Hierdoor stond binnen een korte tijd de complete township op de stoep om ook een gratis brood te krijgen.
Vrijdag bestond helaas niet uit computerlessen. Dit door een stroomstoring in Nemato. Dus de hele dag maar aan de scriptie gewerkt.
Zaterdag stond in het teken van Sinterklaas. Via lootjestrekken.nl, Skype en bol.com was het mogelijk om samen met mijn familie op zaterdagavond Sinterklaas te vieren. Het was een aparte doch zeer leuke ervaring. Ik heb wat om naar uit te kijken als ik thuis ben: een film, cd van Bert en Ernie en een chocolade letter, die hopelijk over 4 weken nog bestaat...
Vandaag was het weer heerlijk weer. Voor het eerst in de afgelopen 4 maand een duik gewaagd in deze woeste zee. Wat een golven!Een strand dagje zullen we maar zeggen.

Tot slot nog even een huishoudelijke mededeling. Ik ben nog slechts twee weken in Port Alfred. Kaarten, brieven en pakjes die jullie nu nog op de post willen doen, doeb er te lang over om mij nog persoonlijk te berijken. Kortom het is af te raden mij nu nog wat te sturen. Voor de mensen die nu zwaar teleurgesteld zijn: over twee maanden zit ik Suriname, dan kan het alsnog :)

• 04 December 2011 - 10:15

Ernie:

Hoi Thies!
    Wij vonden het ook heel gezellig! Ik zal Bert goed in de gaten houden zodat ie je chocoladeletter niet stiekem verorbert;)!

• 05 December 2011 - 08:19

Ineke En Rob:

Alweer een prachtig verhaal Thies. We volgen je steeds op de voet en leven met je mee. Al moeten we daar nu mee stoppen, omdat we zelf een verre reis gaan maken. Als wij terug zijn, zit jij alweer in Suriname.
    Ergens in 2012 zien we elkaar vast wel weer.
    Het ga je goed here, there and everywere.