Reflectie
Door: Thies de Boer
Blijf op de hoogte en volg Thies
17 December 2011 | Zuid-Afrika, Port Alfred
Ik zou hier graag het verhaal van de zeesterren weer bijhalen (geschreven op 13 september: Can you make a difference?)
"Een oude meneer liep over het strand. Eens per jaar spoelden er altijd heel veel zeesterren aan. Dat was nu ook weer zo. In de verte zag hij een jong meisje heen en weer rennen tussen de aangespoelde zeesterren en de zee. Een voor een pakte het meisje de sterren op en bracht ze terug naar zee. De man liep naar het meisje toe en zei: Waar ben je in vredes naam mee bezig? Het zijn er zo veel en ze gaan toch dood als ze hier liggen. Het maakt geen verschil. Het meisje pakte een zeester op en gooide deze terug de zee in en zei: Voor die heb ik net het verschil gemaakt."
Veel zeesterren heb je teruggegooid. Door frustratie, vermoeidheid, de zwaarte van de zeester of omdat het eb was hebben niet alle zeesterren die je hebt teruggegooid de zee bereikt. Maar je kunt er op vertrouwen dat je collega studenten er voor zullen zorgen dat deze zee sterren uiteindelijk ook de zee zullen bereiken. Voor de zeesterren van Ingubo is er op het strand een gat gegraven waar water in zit. De zee is voor deze zeesterren nog te wild. Daar op het strand, in die plas water, worden ze door studenten voorbereid om uiteindelijk naar zee te kunnen. Voor die paar zee sterren heb jij het verschil gemaakt en daar mag je trots op zijn. Er liggen alleen nog duizenden andere zeesterren op het strand...
Dit is waarschijnlijk mijn laatste verslag vanaf Zuid-Afrikaanse bodem. Hoewel de kerststemming bij mij nog ver te zoeken is (door 28 graden en zon :P) wens ik via deze weg al mijn blog lezers fijne feestdagen en een prachtig nieuw jaar!
Volgend verslag: 1 of 2 januari: aankomst Nederland en verslag van de laatste 2 weken.
19 December 2011 - 11:23
Jeroen Janssen:
Thies,
Jij ook een fijne kerst en geniet van je laatste paar dagen! -
20 December 2011 - 13:09
Liesbeth:
Hoi Thies
Vanuit Middelstum wens ik je ook fijne dagen en een goeie reis terug naar het voor jou nu "koude" Nederland.
Groetjes Liesbeth -
20 December 2011 - 15:22
Jolien:
Lieve Thies,
wat een mooi verhaal weer! Geniet van je laatste weekjes in Zuid Afrika, en we zien elkaar als je terug bent! Gaan we onwijs foto's en verhalen uitwisselen ;)
Oh enne.... over dat zeesterren-verhaal... niet wij/jij/watdanook... maar JIJ, THIES, jij hebt dat verschil gemaakt :) En daar mag jij trots op zijn!
Goeie reis terug, tuka bulungi, en tot snel! -
24 December 2011 - 14:32
Rob De Rita De Boer:
Een mooie reflectie geef je daar weer!
Ik begrijp dat je de Kerst nog daar bent en we wensen je dan ook een fijne Kerst toe, al zul je die denk ik nu heel anders dan thuis ervaren.
Alvast een heel goed en leerzaam 2012 gewenst! Ik kan bij dit bericht geen foto bijsluiten, dus die heb ik maar naar je hotmail gestuurd, in de hoop dat je die daar kunt benaderen,
Hartelijke groeten,
Rob en Rita