Can you make a difference?
Door: Thies de Boer
Blijf op de hoogte en volg Thies
13 September 2011 | Zuid-Afrika, Port Alfred
- Je ziet elke dag dat er geslagen wordt, je ziet elke dag de pijn op het gezicht van de kinderen.
- De kinderen die er op de dag van de toets om wat voor reden dan ook niet waren krijgen een onvoldoende op hun raport.
- De leraar doet tijdens de les zijn administratie voor de raporten die er aankomen. Alle klassen van vandaag hebben zich behoorlijk verveeld, 3 kostbare uren zijn verloren gegaan.
- Van de concierge hoor je het volgende verhaal: Voor de winter was er een jongen in groep 3 die tijdens de les achter in de klas lag. De leerkracht wist niet wat ze er mee moest doen dus liet ze hem maar liggen. Het jongetje bleek elke dag dronken te zijn (6 jaar). Zijn moeder was alcohollist. Als hij thuis kwam van school moest hij van zijn moeder drank gaan halen van het geld dat zij die dag op de dump had verdient. De helft van de drank die hij kocht mocht hij zelf op drinken. Nadat hij na 3 maanden in een verslavingskliniek heeft gezeten en geen alcoholist meer was werd de jongen in zijn eigen gezin teruggeplaatst. Hij komt niet meer naar school en loopt vaak dronken langs het hek van de school...
- Als je weet dat het voor 95% van de leerlingen na de primary school ophoud omdat er geen geld is voor verdere scholing. Waarom zou je dan nog je best in de laaste klassen doen als je toch al weet dat je niet verder kan.
Kun jij hier het verschil maken?
"Een oude meneer liep over het strand. Eens per jaar spoelden er altijd heel veel zeesterren aan. Dat was nu ook weer zo. In de verte zag hij een jong meisje heen en weer rennen tussen de aangespoelde zeesterren en de zee. Een voor een pakte het meisje de sterren op en bracht ze terug naar zee. De man liep naar het meisje toe en zei: Waar ben je in vredes naam mee bezig? Het zijn er zo veel en ze gaan toch dood als ze hier liggen. Het maakt geen verschil. Het meisje pakte een zeester op en gooide deze terug de zee in en zei: Voor die heb ik net het verschil gemaakt.
Het lijkt soms nutteloos en onbegonnen werk. Maar ook al zorg ik er maar voor dat er 1 kind minder wordt geslagen, dat er maar 1 kind uiteindelijk toch de kans krijgt om door te studeren, dat er maar 1 kind een eerlijke behandeling krijgt, dan heb ik toch voor dat ene kind het verschil gemaakt!
13 September 2011 - 18:22
Jan Pijper:
Ha, die Thies. Ik heb even al je verslagen bijgelezen. Je waant je bij tijd en wijle Alice in Wonderland: kan het nog vreemder? De conclusie is duidelijk. De bestaande sociale structuren maken kwalitatief onderwijs behoorlijk moeilijk, zo niet onmogelijk. Je hebt terecht je idealen getrechterd tot het nivo: alle hulp die ik de kinderen ondanks alles kan bieden, ga ik bieden. Hulde daarvoor. Hartelijke groet.
Jan Pijper -
13 September 2011 - 18:44
Karin:
Lieve Thies!
Ik lees dit verhaal net voor aan Simone en Sanne en we hebben alledrie de tranen in onze ogen staan... Hoe kan het toch dat mensen zo met kinderen omgaan?! Ik ben erg trots op je dat je de instelling hebt om te gaan voor elk kind dat je helpen kan! Heel veel succes!
Veel liefs, Karin -
14 September 2011 - 20:58
Rosanne Kolman:
Lieve Thies!
Wat weer een heftig verhaal zeg, maar wat top om te horen dat je doorgaat om voor dat ene kind het verschil te maken!! Ik weet zeker dat je dit gaat lukken. Keep on the good work en hou je goed ;) Dan gaan wij een begin maken in Suriname.
liefs -
14 September 2011 - 21:15
Jolien:
Thiesje, blijf vooral zeesterren rapen. Maak het verschil...
Om een beroemde politicus te quoten: YES we can!
Keep up the good work...
en geniet van de mooie momentjes, de momentjes van vloed :)
Knuffel! -
21 September 2011 - 14:07
Katja:
Jee, Thies
Wat ben ik onder de indruk van je verhaal hier boven, de tranen sprongen in mijn ogen tijdens het lezen. Gelukkig zul jij daar zeker een verschil maken al is het inderdaad voor die ene, dat jij een verschil zult maken.