School en stroom - Reisverslag uit Port Alfred, Zuid-Afrika van Thies Boer - WaarBenJij.nu School en stroom - Reisverslag uit Port Alfred, Zuid-Afrika van Thies Boer - WaarBenJij.nu

School en stroom

Door: Thies de Boer

Blijf op de hoogte en volg Thies

13 September 2011 | Zuid-Afrika, Port Alfred

Gisteren is Marte met me mee gegaan. Mr April begon met een lees les. Er werd en wedstrijd gehouden wie het beste kon lezen van de 4 rijen. Er werd gelet op tempo, intonatie, uitspraak en leestekens. Het was voor Zuid-Afrikaanse begrippen best wel een goede les, op het feit na dat als ze het niet goed hadden gedaan dat ook duidelijk te horen kregen. Na de pauze mochten we meehelpen in groep 3. Het was opvallend dat elke leerling die Marte of ik wilde helpen de stempel "zeer zwak" kreeg van de lerares. Ze excuseerde zich haast voor deze leerlingen, maar praatte dit ook weer goed om dat de leerlingen volgens haar niet beter konden. Terwijl voor ons toch wel duidelijk was dat haar manier van lesgeven, op zijn zachtst gezegd, niet een van de beste was. De antwoorden van het werk van de leerlingen hing voor in de klas op het bord. De leerlingen konden hier zonder probleem naar toe lopen en dit overschrijven. Hoewel we al op 3/4 deel van het schooljaar zitten had het overgrote deel van de klas nog geen enkel idee hoe ze moesten lezen, schrijven en rekenen. Er mist in het geheel een vast aanpak en een doorgaande lijn. Daarnaast is het onmogelijk om op alle 50 kinderen te letten, waardoor veel kinderen een foute schrijfmanier aanleren. De werkbladen worden na afloop wel netjes ingeleverd maar ik ben er zeker van dat er niet wordt gereflecteerd op de oefening met de kinderen. Op mijn vraag of zij alle 50 stencils (voor en achterkant) thuis ging nakijken kreeg ik een zacht knikkend antwoord.. Denk ik te negatief als ik dit betwijfel?

Sinds donderdag valt op onregelmatige tijden de stroom van ons blok uit. Opzich overkomelijk, maar praktisch is het niet. Donderdag was namelijk het alarm geistaleerd en wat nu blijkt is dat de reden dat de stoppen er om de zoveel tijd uitvliegen. Er zijn al enige monteurs langs geweest, maar die kwamen er niet achter wat nou de oorzaak was. Maandagavond dan maar met de beveiliger en een mede student opzoek naar het probleem. Op ietwat pijnlijke manier kwamen we er achter dat op de zijkant van het gebouw op de een of andere manier stroom staat. Na grondig onderzoek kwamen we tot de conclusie dat het het alarm moest zijn en dat de aansluiting op de verschillende groepen niet deugde. Ondanks dat het hele blok geen stroom had werkte het alarm schijnbaar nog wel (terwijl dat nog niet was geactiveerd). Want rond een uur of 8 stonden er twee leden van het het armed response team op de stoep omdat ze melding hadden gekregen van het alarm van mijn kamer... Dit bevestigede ons vermoeden dat eht met het alarm te maken had. Met de geruststellende gedachte dat het alarm het zelfs doet als er geen stroom is, val je die avond in slaap. Wordt vervolgd