week 4 - Reisverslag uit Port Alfred, Zuid-Afrika van Thies Boer - WaarBenJij.nu week 4 - Reisverslag uit Port Alfred, Zuid-Afrika van Thies Boer - WaarBenJij.nu

week 4

Door: Thies de Boer

Blijf op de hoogte en volg Thies

25 Augustus 2011 | Zuid-Afrika, Port Alfred

maandag: Ingubo. Helaas was er maar 1 iemand die op kwam dagen voor de lessen van de teacher. Smiddags de laatste formele publisher les gegeven. Het boek is uit, en ook ik weet hoe ik er nu mee overweg kan :)
Dinsdag: Sochtends oa de lessen geobserveerd op de primary school Upon Hill. De kinderen waren wat druk want er kwam een band langs die buiten tijdens de les het nodige lawaai maakte. De scores van de toets die werden afgenomen zullen hierdoor wat beinvloed zijn. Bij thuiskomst werd ik opgewacht door onze bovenbuurman die mij verzekerde dat ik niet naar mijn kamer wou. Mijn huisgenoot had die middag de was gedaan en de kraan van de wasbak open laten staan... Toen ik er arriveerde was het meeste water er gelukkig al weer uit maar mijn posters die ik had mee genomen voor een les waren helaas wel nat.
Woensdag: De teacher van Ingubo kwam niet opdagen. Dus heb ik het gedaan. Er waren twee kinderen, dus dat was wel doenlijk. (maar ondoenlijk is ook doenlijk, want onweer is ook gewoon weer). Het niveauverschil blijft erg groot, terwijl je met een kind druk bezig bent met engelse zinnen en de tafels ben je met een ander kind aan het worstelen + sommen onder de 10 en probeer je het abc er in te krijgen. Als je je dan ook nog bedenkt dat het laatste kind 12 jaar ouder is dan dat eerste weet je dat die achterstand nooit meer is in te halen. Op verzoek van de drie vaste kleine kinderen daar heb ik het spelletje "comando pinkelen", wat ze nog hadden onthouden van maandag, met ze gedaan. Smiddags een informele publisher les, dat wil zeggen, de leerling die wat achterop was geraakt kreeg nu prive les van mij.
Donderdag: Sochtends een beetje vergaderd wat hier en daar wel nodig was om even weer wat dingen te fine tunen. Smiddags met Nicolet naar Ingubo om de muzieklessen te bewonderen. Er waren zowaar 14 kinderen. Mahoj maakte duidelijk dat als je eenmaal meedeed aan de lessen je ook steeds moest komen en dat het geen kwestie was of je er een keer zin in had. Dat was wel even nodig denk ik. Eerst een schitterende dansles gezien van een leraar die ook ons ook heeft lesgeven tijdens de intro week. Daarna muziekles, twee levensgrote xilofoons werden uit een karretje gehaald en de oudsten die aanwezig waren mochten hier op spelen. Een strenge blanke vrouw gaf aan wat er moest gebeuren. De kleintjes konden mee klappen of met gekleurde holle buizen mee slaan in de maat. Iedereen deed geweldig mee en het is super om iedereen zo bezig te zien! Ook wij kregen twee holle buizen in de handen gedrukt en konden gewoon mee doen. Het is schitterend om kinderen waarvan je weet dat ze geen leuke achtergrond hebben zo blij bezig te zien. Gelukkig was de jongen die ik maandag en woensdag miste er nu wel, hij heeft me beloofd om er maandag wel weer te zijn. Over de reden dat hij er gister en maandag niet was bleef hij wat vaag. Waar hij was, was wel duidelijk: de dump...

• 26 Augustus 2011 - 09:57

Jolien Van Rooij:

Lijkt me wel lastig dat er zoveel kinderen niet op komen dagen. Hoe krijgen ze dat bij de muziekles wel voor elkaar dan?
    En ingewikkeld met al die verschillen in leerniveau, lijkt me best pittig!

Succes ermee Thiesje!
    Liefs!

• 26 Augustus 2011 - 10:38

Annelies:

Thies, wat een mooie verhalen! Enwat een variatie in je bezigheden! Wel mooi dat je dan een 12 jaar ouder kind ook de kans kan geven toch het ABC te leren; ieder kind verdiend een kans en ieder woord wat hij/zij erbij leert is meegenomen! Heel veel succes!
    Groetjes Annelies